Linkbuilding simpel uitgelegd

SEO optimalisatie helpt bedrijven met een steady stream aan leads, maar op een gegeven moment blijven bepaalde pagina’s, afhankelijk van de concurrentie op de betreffende zoekterm, steken op bijvoorbeeld de 2de pagina van de zoekresultaten. Omdat Google en Bing rangschikken webpagina’s op honderden signalen, één daarvan is het linkprofiel van de website of specifieke url. Dat is waar linkbuilding om de hoek komt kijken. Linkbuilding is essentieel voor in de mix van zoekmachine optimalisatie werkzaamheden. Het zorgt vaak voor dat duwtje in de rug richting de top van de zoekresultaten.

2 soorten linkbuilding

Er zijn 2 soorten linkbuilding;

  • Algemene linkbuilding om de authoriteit van de domeinnaam te vergroten.
  • Lokale citatie linkbuilding

Algemene linkbuilding is in eerste instantie gericht op de url van het hoofddomein, de home page. Na verloop van tijd is deze vorm van linkbuilding uit te breiden naar specifieke webpagina’s / url’s.

Je hebt een algemene domein rangschikking en rangschikking per pagina. Afhankelijk van het huidige linkprofiel kan algemene linkbuilding het hele jaar door worden uitgevoerd, telkens weer gericht op nieuwe zoektermen.

Een voordeel van algemene linkbuilding is dat toekomstige pagina’s sneller zullen ranken in Google of Bing.

Lokale citaten zijn bedoeld om de Google Mijn Bedrijf rangschikking te laten groeien. Dit betreft voornamelijk de Google maps listing, dus je bedrijfsinformatie bovenaan de pagina op een combinatie van een bepaalde zoekterm en locatie.

Het bouwen van een lokale citatie is niet zo moeilijk, maar het kost veel tijd omdat je handmatig een volledige (soms
tot 5000 tekens / woorden) beschrijving moet toevoegen, en dat ook nog eens met telkens een unieke tekst.

Onderschat het aanmaken van lokale citaties niet. Het is essentieel dat de details en beschrijving van iedere lokale link gebruik maakt van op onderzoek gebaseerde zoektermen en uniek is.

Het lokale citatie bouwen staat los van de algemene linkbuilding.

Lokale en algemene linkbuilding binnen budget

Voor veel bedrijven en zzp’ers is een maand budget van meer dan 1000 euro niet haalbaar, althans niet wanneer SEO binnen de organisatie nog niet eerder aan de orde is geweest. Algemene linkbuilding is mogelijk in een snel of rustig tempo, een groot budget is dus niet direct nodig. Lokale citatie opbouw kan altijd nog in een later stadium, mede omdat algemene linkbuilding de lokale vermelding in Google of Bing ook doet groeien.

Kanttekening: Laat je door Webs SEO een volledig nieuwe website maken, dan groeit de website in de maanden na de oplevering in de zoekresultaten. Direct starten met linkbuilding is in de beginfase vaak niet aan de orde, wel is het essentieel om actief aan de website te blijven werken. Al met al zijn er binnen SEO genoeg mogelijkheden om te blijven groeien.

Begeleiding met lokale linkbuilding

Wil je liever zelf binnen de je bedrijf aan de slag met het aanmaken van lokale citaties? Dan kun je ons altijd consulteren voor advies en begeleiding van jouw werknemers. Algemene linkbuilding is een specialistische taak, dus dat moet u uitbesteden. Houdt er wel rekening mee dat het van belang is dat de kantjes er niet vanaf worden gelopen met met lokale linkbuilding.